Online stress-tool in staat om de helden in de zorg op de been houden

Coronacrisis vraagt veel van mentale weerstand van zorgmedewerkers

Maandenlang onder grote druk werken in de zorg. Er zijn maar weinig mensen die dat volhouden. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) heeft daarom een online tool ontwikkeld, onder meer speciaal voor zorgmedewerkers. “Dit instrument helpt zorginstellingen om tijdig signalen op te vangen van stress en burn-out en daar adequaat op in te grijpen”, zegt  NCPSB-voorzitter Theo Immers. “Tijdig ingrijpen, helpt om zorgmedewerkers op de been en aan het bed te houden, waar ze nu het hardst nodig zijn.”

Den Haag 14 april 2020 – Er kan en moet volgens het NCPSB gedurende de Covid-19 crisis veel meer preventieve begeleiding verstrekt worden aan medewerkers in de zorg. “Bijna alles is nu gericht op het ondersteunen van hen die al stress- en burn-outklachten hebben. Daar zien we veel goede initiatieven, zoals buddyprogramma’s en hulplijnen voor zorgmedewerkers. Maar preventief gebeurt er nog veel te weinig en daar valt juist grote winst te behalen als het gaat om het op peil houden van de slagkracht van de zorginstelling.”

Aangepast voor de zorg

Het NCPCB heeft daarom de Vitality Mind Challenge® (VMC®) ontwikkeld. Die methode is nu speciaal aangepast aan de Covid-19 crisissituatie en kan helemaal online worden gebruikt. “Door onze specifieke aanpak zal er vrijwel geen uitval ten gevolge van psychisch verzuim optreden. Zo kunnen medewerkers in de zorg en hun ondersteuners hun belangrijke werk goed blijven doen”, aldus Immers.

De VMC® heeft een voorspellende waarde. De scan geeft niet alleen aan of er risico is op uitval, maar ook waardoor dit risico wordt veroorzaakt en op welke termijn uitval waarschijnlijk is. “Het scannen van medewerkers vergt een zeer korte tijdsinvestering”, zegt Immers “Het zorgt bovendien voor onmiddellijke verhoging van de mentale weerbaarheid, dit blijkt uit onze resultaten van de afgelopen twee jaar.” Dat laatste is volgens Immers van cruciaal belang. “Een overgrote meerderheid van de mensen die uitvallen door stress- en burn-outklachten zien namelijk hun eigen uitval niet ziet aankomen.”

Bewezen effectief

De preventieve VMC® aanpak van het NCPSB is wetenschappelijk onderbouwd en heeft zich inmiddels in vergelijkende tests ook als effectiever bewezen tegenover andere bekende methodieken.

Door de expertise van het NCPSB in te zetten voor de helden van de zorg wil het NCPSB haar bijdrage leveren aan het onder controle brengen van de Covid-19 pandemie.